Toeval bestaat niet
1245
post-template-default,single,single-post,postid-1245,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Toeval bestaat niet

Gisteren waren we al fietsend op weg naar de stad om sowieso van de lentezon te genieten, toen Martin opperde de Creative Life Event in Werkspoor Kathedraal Utrecht te bezoeken. Op de fiets kom ik dan op plekken in Utrecht, die ik nog niet ken. Zo passeerden wij de Cremerstraat en op weg naar de Kathedraal lag rechts één rij van dacht ik drie aaneengeschakelde groene huizen net voor het spoor. Dus ik zei nog tegen Martin, dat is ook leuk wonen of zijn dat geen woningen?  Martin kende het ook niet; toen hij in het verleden op deze plek de hond Smous uitliet, was dat gebouw er nog niet, zo vertelde hij. Overigens Smous vind ik zo’n leuke naam, dat als ik ooit een hond neem, hem Smous wil noemen.

Op het evenement aangekomen bruiste het van de creativiteit. En wat een gave industriële omgeving. We dronken koffie op een plein, ingericht met bamboe woonitems, zoals ik die ook verkoop op de markten, bezet door allerlei leuke foodtrucks en verkoopaanhangers, opgesierd door teksten en drukbezette tafels en stoelen.

We raakten aan de praat en er borrelde allerlei nieuwe initiatieven van minder consumeren en eenvoudiger leven als op weg naar een duurzamere samenleving. Die behoefte groeit meer en meer. Want laten we eerlijk zijn de deelnemers aan zo’n bruisend evenement verkopen moeizaam en investeren heel veel euro’s in hun manier van verkoop. Deze mensen kunnen negen van de tien keer hier niet van rondkomen. Sterker nog om hun passie te exposeren, moet er vaak geld bij. Op den duur zijn zulk evenementen, hoe leuk en inspirerend dan ook, niet meer te financieren door de deelnemers, omdat de verdiensten daar tegenover minimaal zijn.

Al pratend kwamen wij uit op ruilevenementen met als betaaleenheid nog nader te bepalen. Het ruilen van allerlei diensten tegen een van te voren afgesproken betaaleenheid. Een bruisend geheel waar mensen ongeacht hun afkomst, religie of politieke voorkeur elkaar kunnen verrijken. Verbinding, ruilen, samen plezier maken, met respect voor elkaar en het delen van kennis staat voorop. Sociale inclusie alom.

Enfin vandaag achter de computer gekropen, kom ik al googled op zulk soort afgeleide bestaande initiatieven (LETS) , vooral in België. Zelfs in Utrecht hebben wij een LET.  LETS staat voor “Local Exchange and Trading System”. Vrij vertalen zij dit wel eens als “lokaal uitwisselingssysteem”. In Utrecht werken ze met een zogenaamd sterrenstelsel een ster vertegenwoordigd een afgemeten dienst in tijd of omvang. Weliswaar voornamelijk aangeboden via een website en geen vaste fysieke plek. En laat nou die LET vaak tweemaandelijks huizen in het Centrum EMMA aan de Cremerstraat. Die leuke groene aaneengeschakelde huizen zijn de bijgebouwen van Centrum EMMA…..toeval bestaat niet! Soms is het zo grappig hoe ´alles´ in een kort tijdsbestek ergens bij elkaar komt.

Het ondernemen vraagt altijd om een voortdurende creatieve ontwikkeling. Zo´n inspiratiebron op een zon(nige)dag doet sowieso goed!!

Geen reactie's

Geef een reactie